A vízmérő-elfagyások leggyakrabban a kellő gondosság, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be. Sajnos gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a vízmérő akna megfelelő szigetelésére, pedig néhány egyszerű lépéssel jelentős anyagi károk előzhetők meg.

A vízmérőelfagyás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy Ön is gondoskodjon az alábbiakról:

  • A vízmérőakna belső felületét megfelelő szigeteléssel javasoljuk ellátni. A szigetelés az akna mennyezetére és az oldalfalakra is javasolt, az aljzatot azonban hagyjuk szabadon. A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből. Alkalmazható pl.: hungarocell. Alkalmatlan pl.: rongy, papír)
  • A lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni kell. Nem lehetnek hézagok, ahol a kinti hideg levegő az aknába áramolhat. Az aknafedlapot szintén hőszigetelő anyaggal javasoljuk ellátni.

Idényes felhasználók esetében ezen kívül fontos teendők:

  • Az esetleges vízelfolyások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy nyaralók esetén a téli, használaton kívüli időszakra a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével víztelenítsen. Ha ez megvan, mintegy plusz biztonsági megoldásként a vízmérő előtti, közterület felé eső csapot is zárja el! A víztelenítést követően a vízmérő áramlásjelző kerekének mozdulatlan állapotban kell lennie, továbbá egyetlen ponton sem folyhat a víz a vezetékből. Amennyiben nem rendelkezik kellő szakismerettel célszerű, hogy bízzon meg szakembert e feladat elvégzésével.
  • Javasoljuk továbbá a télen nem használt ingatlanok rendszeres időközönként történő ellenőrzését, vagy megbízott útján való ellenőriztetését az esetlegesen bekövetkező meghibásodások mielőbbi észlelése érdekében.

Az 58/2013. (II.27.) kormányrendelet értelmében az elfagyást megelőző intézkedések elmulasztásából adódó költségek (vízmérő javítása, pótlása, szerelése, hitelesítése) a felhasználót terhelik. A károk, a szolgáltatás helyreállítását és az elfolyt vízmennyiséget tekintve több tízezer, akár több százezer forintos nagyságrendűek is lehetnek.

Kérjük, hogy a károk elkerülése érdekében szükséges intézkedéseket Ön is tegye meg! Köszönjük!

A Zemplén Televízió filmje: