forrás: police.hu

Az otthonok védelmével kapcsolatos vagyonvédelmi bűnmegelőzési programot indított a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya, melyben természetesen Kapospula is érintett.

 

"Várvédő, az otthonok védelmének új korszaka" elnevezéssel a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával 2015. január végén indult a betöréses lopások, lakásbetörések megelőzését célzó vagyonvédelmi bűnmegelőzési program.

Az angol minta alapján felépített "Várvédő, az otthonok védelmének új korszaka" program célja az otthonok sérelmére elkövetett betörések visszaszorítása a bűnmegelőzés eszközeivel. A május 15-ig tartó projekt során a megye lakossága, a rendőrség állománya, valamint a polgárőrség a betöréses lopásokról, valamint azok megelőzésének lehetőségeiről szerez új gyakorlatias ismereteket.

A Várvédő program során készült egy többfunkciós kiadvány. A füzeteket a programban résztvevő rendőrök a bűncselekmények sértettjeihez, illetve azok lakókörnyezetében élő állampolgárokhoz, valamint a betöréses lopásokkal veszélyeztetett lakosság részére juttatják el. A kiadványban bűnmegelőzési tanácsok, otthonbiztonsági kérdőív, értéknyilvántartó lap, valamint tájékoztató is megtalálható. A tájékoztató segítségével az állampolgárok információt kaphatnak a környezetükben elkövetett bűncselekmény tényéről, szükség esetén az abban szereplő adatok segítségével felvehetik a kapcsolatot az ügy előadójával, vagy az intézkedő rendőrökkel. A kiadvány mellékletét képezi egy matrica is.

A program szakmai konferenciáján 2015. március 17-én a szekszárdi Babits Mihály kulturális központban a megye rendőrei az otthonok védelmének lehetőségeiről egyeztettek. A rendezvényen az Országos Kriminológiai Intézet, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet, az Országos Rendőr-főkapitányság előadói mellett, a megyei rendőrök, valamint vagyonbiztonsági szakemberek előadásain a rendőrök a lakásbetörésekkel, vagyonvédelemmel kapcsolatos új információkkal gazdagodhattak. A konferencián Szűcs Sándor zombai polgármester is részt vett, aki állampolgári oldalról közelítette meg a témát. Elmondta, hogy egy olyan községben, ahol a közbiztonság alapvetően jó, elég néhány betörés, hogy a lakosság biztonságérzete jelentősen romoljon.

A rendezvényen részt vett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok is, aki gratulált a programhoz.

Szekszárdon, 2015. március 18-án 13 órakor a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon a Bűnmegelőzési Alosztály sajtótájékoztatón mutatta be a Várvédő programot a helyi média jelenlétében.

A rendőrség minden törvény által biztosított eszközt igénybe vesz a betöréses lopások, lakásbetörések megelőzésére, visszaszorítására, az elkövetők elfogására, de fontos, hogy az állampolgárok is tegyenek meg minden tőlük telhetőt biztonságuk érdekében.

A cikkhez kapcsolódó dokumentumok: